TFS’de Label Kavramı

Label, projenizin anlık snapshot’ını almanıza olanak sağlayan bir mekanizmadır. Label kullanarak projenizin snapshot anındaki durumunu gözlemleyebilir, build oluşturabilir ve hatta proje kodlarında yapılan bir çok değişikliğe karşın projenin snapshot alındığı andaki durumuna geri dönebilirsiniz.

Bir çok yazılım projesinde kodlar belirli bir kalite ve kararlılığa ulaştığında, gerekli ekip bu kodları build eder ve ürünün yeni versiyonu olarak yayınlar ve bu versiyonu Label ile işaretler. Daha sonrasında yazılım ekibi değişiklikler yapsa bile projenin önceki yayınlanmış versiyonlarına Label kullanarak ulaşabilirsiniz.

Pratik olmamakla birlikte teoride TFS üzerinde yapılan her bir değişikliğe changeset üzerindende ulaşılabilir. Fakat Team Foundation versiyon kontrol mekanizması bu işlemi bize çok daha basit bir biçimde yapmamıza olanak sağlar. Proje dosyalarınızı içeren bir klasör, branch veya team project’e Label ile bir isim vererek projenizin o anki tüm dosyalarının versiyonunu saklamış (snapshot) olursunuz.

Label uygulandıktan sonra dosya ve klasörler için build yapma, branch oluşturma, compare etme yada specific version’u getirmek gibi operasyonlarda Label kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Label kullanmak projenizin branch’ını oluşturmak ile aynı faydaları sağlamaktadır fakat bu işlemi daha az maliyetli ve daha basit bir biçimde yapmaktadır.

Label Nasıl Kullanılır?

Source Control Explorer açılır ve Label uygulanacak team project, branch, klasör, yada dosya seçilir üzerinde mouse ile sağ tıklayıp Apply Label seçeneği seçilir.

Source Control New Label

Sonrasında aşağıdaki New Label penceresi açılır.

New Label

Burada Name kutucuğuna Label’ınıza vereceğiniz isim girilir.

Örn : “Sprint 5”, “M1”, “Beta2”, yada “Release Candidate 0”.

Comment kutusu opsiyonel olup buraya herhangi bir not girebilirsiniz.

Version seçeneğinde varsayılan olarak Latest Version seçeneği seçili gelmektedir. Geneldede bu seçenek ile Label oluşturulur ancak aşağıdaki gibi özel durumlar içinde kullanabilirsiniz :

  • Changeset: bu seçeneğini seçtiğinizde herhangi bir Changeset numarasını ekrana gelecek kutuya girdiğinizde o Changeset’e Label uygulamış olursunuz. Buna ek olarak buradaki (…) ‘ya tıklayarak Changeset arayabilir ve istediğiniz Changeset’i arama penceresinden seçebilirsiniz.
  • Date: bu seçenek ile projenizin seçeceğiniz tarihteki durumuna Label uygulamış olursunuz.
  • Label: bu seçenek ile var olan Label baz alınarak yeni bir Label oluşturmuş olursunuz. Label adını ekranda çıkan kutucuğa yazarak yada (…) ‘ya tıklayarak Label arayabilir ve istediğiniz Label’ı seçebilirsiniz.
  • Workspace Version: bu seçenek ile bilgisayarınızda üzerinde çalışmakta olduğunuz workspace baz alınarak Label oluşturulur.

Yukarıdaki seçeneklerden ihtiyacınıza uygun olanı seçtikten sonra Create tuşuna basılarak Label oluşturulmuş olur.

Label Created

Kaynak ;

Working with Labels

Use Labels to Take a Snapshot of Your Files